Karinthy: Utazás a koponyám körül hangoskönyv, zenei feldolgozás…

Utazás a koponyám körül hangoskönyv pszichológia Latinovits ZoltánFantasztikus, szórakoztató és egyedülálló beszámoló Karinthy agydaganatának tüneteiről, agyműtétéről, hallucinációiról, testi élményeiről, gondolatairól.

Ezen az oldalon több formában is elérhető a regény: hangoskönyv formájában (Youtube videón), olvasható verzióban (pdf és egyéb formátumok) és egy zenés feldolgozásban, amit Dj Naga készített a Latinovits Zoltán főszereplésével készült film és a hangoskönyv szöveges anyagának “megzenésítésével”.

Az író, Karinthy Frigyes 1937-es személyes tapasztalatait írja le a regényben. A szerző rádöbben, hogy agydaganata van és öndiagnózisával a kor legnevesebb agysebészéhez fordul. Karinthy a mai napig izgalmas regényhelyzetet teremt: a felbontott koponyájú, de gondolkodó ember állapotáról, gondolatairól számol be. A páciens félig transzban, önmaga médiumaként figyel és elmélkedik. Döbbenetes még olvasni is az ízig-vérig humanista beteg vívódásait a tudomány csodájának árnyékában: vajon vájkálhatnak-e büntetlenül az emberi agyvelőben?

Az operáció alatt az író egyik hallucinációja az, hogy egy krizantém nyílik a műtőasztal alatt, melynek illata elárasztja. A téren és időn kívüli állapotban az érzékek egymásba olvadnak, az íróban mégis jelen marad a józan hang: “De hiszen a  a krizantémnak nincs is illata!”

 

Részlet a könyvből, Karinthy pszeudohallucinációiról, tudatállapot-változásáról:

Egyszer csak valami furcsa történik.

Szemben velem, a tükör mintha elmozdulna. Nem nagyon, egy kicsit, pár centiméterrel, aztán úgy marad. Ez nem volna baj, lehet káprázat, éppen olyan, mint a dübörgő hallucinációk. De mi ez?

Igen, mi ez a… ez a izé… ez a furcsa. Ugyanis az a furcsa éppen… hogy nem tudom mi, sőt talán éppen csak az, hogy nem tudom mi van, és mégis van valami, ami még sohasem volt, illetve nincs valami, ami mindig volt, mióta élek, és eszméleten vagyok, csak nem szoktam törődni vele. Fejem se fáj, vonatok sincsenek, semmi se fáj, nem lüktet a szívem se… ellenben…

Ellenben az egész dolog, velem együtt, elvesztette létezésének bizonyosságát. Az asztalok állnak, két úr megy keresztül a helyiségen, előttem kancsó, víz, gyufatartó. De mindez kísértetiesen és ijesztően esetlegessé vált, mintha csak véletlenül lenne ott, ahol van, éppen úgy másutt is lehetne. S ami a leghihetetlenebb, az se biztos, hogy én itt vagyok, vagy hogy ami itt van, az én vagyok – az is lehet, hogy a kancsó víz ül itt a díványon, és én állok helyette a tálcán. Az egész mindenség, mintha kihúzták volna alóla a talajt, hullámzani kezd. Az az érzésem, hogy meg kell kapaszkodnom. De mibe? Az asztalba vagy a pamlagba nem, mert az is hullámzik, nincs sehol egy fix pont… csak odabent, a fejemben, ha találok egy képet, emléket, kapcsolódást, amiben önmagamra ismerek… Vagy akár csak egy szót…. “Valami tévedés…” próbálom motyogni, görcsösen… “tévedéss…”

Hangoskönyv Latinovits Zoltán felolvasásában:

Dj Naga zenés feldolgozás

A Karinthy regényből készült film feldolgozása a hangoskönyv anyagával együtt, hozzá illő zenével

A fenti zene zenefájlként való letöltése (ogg formátum)

Naga: Utazás a koponyám körül – zene

Olvasható e-könyv formátumok:

http://mek.oszk.hu/00700/00717/

Ha tetszett a bejegyzés, ajánld, oszd meg (Google Plus, Facebook. Twitter) hogy másokhoz is eljusson!

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

Minden vélemény számít!