Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Bagdy Emőke pszichológus professzorasszonyBagdy Emőke professzor asszony a “pszichológia nagyasszonya” ahogyan egyik kolléganője aposztrofálta. Hiteles, ugyanakkor perzselően- és acélosan lelkes előadásait számos hallgató, szakember és laikus hallgatta már végig, és szerzett lendületet életproblémái megoldásához, hitelességéhez nem fér kétség. Új könyvének témája hogy miben is tud segíteni a pszichológia mint tudomány és praxis a boldogsághoz, a boldogabb élet eléréséhez.

A könyv a boldogság jelenlegi társadalmi környezetének tárgyalásával kezdődik, kiemelve a konzum társadalom cucciparát, és számos téves célfelállítását (melynek alapja a szerzés, rejtett üzenete pedig az, hogy a biztonság a birtoklásban keresendő) illetve a tudomány (ezen belül első sorban a pozitív pszichológia mozgalom) kutatásainak eredményeit. Már a könyv elején szembesít lehetőségeink érdekes eloszlásával a szerző: kutatások szerint 100% boldogságból 50% genetikus hajlamra vezethető vissza. Bármennyire is szeretnénk tagadni, tapasztalatból tudjuk, hogy vannak olyan emberek akikre (és családjukra, leszármazottaikra) jellemzőbb a boldogság, mint másokra – megfigyelték ezt már katasztrófák túlélőivel, szegény sorban örömmel élőkön és gazdag de boldogtalan embereken is.

Bagdy Emőke pszichológus: Hogyan lehetnénk bologabbak?Az ilyen genetikailag szerencsés embereket úgy jellemezhetjük, hogy azok védettek a depresszióval szemben. Ugyanakkor a környezet hatása meglepően alacsony, csak 10% a kutatások szerint. A maradék 40% az, amivel minden ember gazdálkodhat, ha nagyon leegyszerűsítőn szeretnék fogalmazni, akkor azt úgy fogalmazhatjuk meg: ez az amit mert tudunk cselekedni, ez az ami rajtunk múlik, ez az amiben fejlődni tudunk. A rossz hír után tehát végre egy jó hír és egyben a pszichológia és a személyes hatékonyság-növelés lehetőségeiről is szólnak ezek a számadatok.

A könyv első fejezete azt tárgyalja, hogy mi jellemzi a boldog embereket. A 10 pontban részletezett jellemzők részletesen leírva jó alapot szolgálnak annak, aki kíváncsi és nyitott arra, hogyan tudja növelni boldogságát.

A könyv második része a pszichológia új kutatási irányait és eredményeit mutatja be, kiemelve a poszt-traumatikus növekedés és az egészségvédő megbocsájtást, tárgyalva a pozitív pszichológia, a transzperszonális pszichológia, a humanisztikus pszichológia, az egészségpszichológia hozzájárulását a boldogabb élethez vezető úthoz.

A könyv harmadik része A lelki labirintus és Ariadné fonala címmel a jobb agyféltekés gondolkodás életproblémákban, élethelyzetekben betöltött szerepéről értekezik gyakorlatias módon, mintegy rávilágítva a “lélek nyelvére”, ami a bal agyfélteke racionális-beszédközpontú működésével szemben más módon kódolja az élményeket és ezért az élményekhez és megváltoztatásukhoz vezető út is más, a boldogsághoz pedig gyakran élményeinken kell korrigálnunk, ahogyan az a bevezető részből is kiderül.

Ki a 3 leginspirálóbb magyar pszichológus?

Eredmények

A negyedik fejezet A nőiség, “női lélek” és a férfi címmel némileg kilóg a könyv többi fejezetéből, mivel egyértelműen a férfi és női érzelmi és értelmi működés, testfelépítés, képességek különbségeit tárgyalja. Indokolttá az teheti a fejezetet, hogy a boldog élet és a kielégítő, jól funkcionáló párkapcsolat összefügg egymással.

Az ötödik fejezet a párkapcsolatokról és játszmákról szól, játszmákról, melyek meggátolják az őszinte, intim kapcsolat kialakulását.

Végül a záró fejezet az öröm, harmónia, boldogság eléréséről szól.

A könyv lendületes, tartalmas, rengeteg emészteni valót, megfontolandó információt tartalmaz, sok olyan területen kalauzolja végig az olvasót, amiben döntéseket kell hoznunk, vagy inkább kellene, mivel inkább az automatizmusok vezérlik ezeket a területeket. A könyv segíthet abban, hogy egy-egy területen átvegyük az irányítást, tudatosabban kezeljük ezeket a helyzeteket. Szakembereknek pedig felér egy kisebb továbbképzéssel.

Könnyen olvasható – 1 2 3 4 5 – Nehezen olvasható
Laikusoknak szól – 1 2 3 4 5 – Szakmabelieknek szól
Kevésbé tudományos – 1 2 3 4 5 – Tudományos

Hogyan lehetnénk boldogabbak?
Kulcslyuk Kiadó, 2010
256 oldal
ISBN=”9799789638900″

A lenti szürke doboz a Google-nek készült.

[schema type=”review” url=”http://pszichologia.com/konyvismertetok/kulcslyuk-kiado/bagdy-emoke-hogyan-lehetnenk-boldogabbak.html” name=”Hogyan lehetnénk boldogabbak?” description=”Bagdy Emőke pszichológus professzor könyve a boldogság elérésének lehetőségeit járja körül. Mit tehetünk, mi az ami rajtunk múlik?” rev_name=”Hogyan lehetnénk boldogabbak?” rev_body=”A könyv lendületes, tartalmas, rengeteg emészteni valót, megfontolandó információt tartalmaz, sok olyan területen kalauzolja végig az olvasót, amiben döntéseket kell hoznunk, vagy inkább kellene, mivel inkább az automatizmusok vezérlik ezeket a területeket. A könyv segíthet abban, hogy egy-egy területen átvegyük az irányítást, tudatosabban kezeljük ezeket a helyzeteket. Szakembereknek pedig felér egy kisebb továbbképzéssel.” author=”Vass István” user_review=”4.5″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]

http://www.scribd.com/doc/65239155/Bagdy-Em%C5%91ke-Hogyan-lehetnenk-boldogabbak

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

3 gondolat “Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Minden vélemény számít!