Könyvismertető: Ha fáj szeretni – Hogyan kommunikáljunk borderline személyekkel?

Vékony, de átfogó, gyakorlatias könyvet fog a kezében az az olvasó, akit valamiért odavonzott a fent olvasható cím a könyvespolchoz. Egy nehéz, kevésbé ismeret, fájdalmas területen segít eligazodni laikusnak, kevésbé hozzáértőnek: a fájdalmas, borderline személyiségzavarral küzdő személlyel kapcsolatban élők számára próbál alapvető,  széles spektrumú ismereteket adni.

ha fáj szeretni borderline személyiség párkapcsolat

A könyv a borderline személyiség ismertetésével kezdőik. A borderline személyiségzavar

– kínzó érzelmi állapotokkal, súlyos identitászavarral, saját szükségletek felismerésére való képtelenséggel, a hangulat szélsőséges ingadozásaival, önkárosító viselkedésmódokkal, identitászavarral, krónikus unalomérzettel,  az elhagyatástól való rettegés, stressz általi paranoid elképzelések – jellemezhető.

A borderline személyiségzavar speciális mivolta miatt rendkívüli módon befolyásolja az ilyen személyekkel kapcsolatban élők életét. Részben vannak olyan személyek, akik belekényszerülnek ilyen kapcsolatokba (szülők, testvérek, gyerekek, más rokonok), és olyanok, akik – részben saját személyiségük miatt – ilyen kapcsolatot keresnek, tudnak kialakítani.

A könyv elsősorban nem a borderline személyiséggel foglalkozik, hanem ahogyan azt a címe ígéri, azzal, hogy hogyan lehet egy ilyen kapcsolatban konstruktívan létezni, mik azok a fundamentumok, melyek szükségesek ahhoz, hogy működhessen egy ilyen kapcsolat. A könyv tehát a borderline személyek párjainak szól, akik persze maguk is sajátos személyiséggel rendelkeznek gyakran.

Az első fejezet egyfajta fogalomtár  (találóbb lenne az elméleti bevezető megnevezés) számos felsorolást tartalmaz, melyekkel gyorsan áttekinthetünk egy-egy területet:

  • Milyen a borderline személlyel párkapcsolatban élők személyisége (akiknek a könyv szól)?
  • Milyen tipikus tévedésekkel élnek a partnerek?
  • Milyen módon kommunikálnak a borderline személyek a párkapcsolatban?
  • Milyen kritériumok alapján választunk párt magunknak?
  • Milyen félelmeket él meg a borderline személy?
  • És milyen félelmek jellemzik a borderline személy partnerét?
  • Milyen lenne az ideális partner?

 

A második fejezet a szeretetet járja körbe, mint alapvető igényt, szükségletet a problematika mögött.  majd a kodependencia jelenségét veszi górcső alá, mely jellemző a borderline személyiségek kapcsolataira. A negyedik fejezet a kommunikáció jelentőségét és tipikus borderline kommunikációs “fogásokat” mutat be. Milyen módon lehet erőszakmentes kommunikációval kezelni a kapcsolat konfliktusait? Az ötödik fejezet a manipulációról és a határ problematikáról szól, az érzelmi zsarolás négy arcát bemutatva. Aztán az elhárító mechanizmusokat ismerteti meg velünk, vagyis azokat a technikákat, melyekkel a megterhelő információktól kisebb-nagyobb csalás árán megszabadulunk. Olyanokkal, mint az elfojtás, projekció, hasítás, tünetképzés…. A kettős kötés az utolsó elméleti fejezet, ezután konkrét kérdéseket válaszol meg a szerző. Itt i rengeteg hasznos téma merül fel: hogy reagáljunk az öngyilkossági fenyegetésre, vagy hogyan kerülhetem el a szakítást, hogyan kerülhetem el, hogy újból egy borderline kapcsolatba kerüljek? Mind nagyon hasznos, nagyon fontos kérdés. Végül az utolsó előtti fejezet a szakítás nehézségeit ismerteti, az utolsó pedig egy interjút közöl egy volt klienssel, aki egy borderline személlyel kapcsolatban élt.

Nagyon gazdag, komoly áttekintés ez! Mire elég?

Végül is mi a “Ha fáj szeretni”? Nem szakkönyv abban az értelemben, hogy nem szakembereknek, hanem az érintetteknek szól. Ugyanakkor elég komoly ismereteket oszt meg az olvasóval. Gyorsan elolvasható, de a valódi ismeretek integrálása komoly emésztést igényel az olvasótól. Vajon az olvasó mire fogja tudni használni az ismereteket? Elsősorban egy magabiztosabb rálátása lesz arra a helyzetre, ami addig olyan homályos, irracionális, kiszámíthatatlan és értelmetlen volt. Segítheti az egyes helyzetek felismerésében, kezelésében, a viszonyuk javításában, fejlesztésében, vagy elengedésében. Az is lehet, hogy a könyv végül helyzet komplexitásának felismeréséhez, kezelhetetlenségéhez és segítség kéréséhez vezet.

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

2 gondolat “Könyvismertető: Ha fáj szeretni – Hogyan kommunikáljunk borderline személyekkel?

Minden vélemény számít!