Mi az a pszichológiai konzultáció?

A pszichológiai konzultáció a jövőre irányul, megoldásokat keres konkrét problémákra, ugyanakkor lehetőség van a problémák gyökerére, kialakulására is rápillantani, de nem célja elmerülni a múltban.

Alapvető vágya az embernek, hogy megossza és ezzel kicsit letegye azt a terhet amit ilyenkor a vállán hordoz. A pszichológiai konzultációban nem csak erre van lehetőség, hanem arra is, megértsük:  mi az amiért nehezen vesszük az adott akadályt, mit tanulhatunk ebben a helyzetben, vagy másként fogalmazva mi az amiben fejlőhetünk.

Ez a fajta segítő kapcsolat lehetőséget teremt arra, hogy az amúgy pszichésen egészséges emberek saját erőforrásaikat hatékonyabban kiaknázzák, kitörjenek a gondolataik mókuskerekéből,  kiegyensúlyozottabbakká váljanak.

A pszichológus segíthet abban, hogy új nézőpontból tekinthessen saját élethelyzetére, rálásson problémái gyökerére. Általában mi magunk is rátalálunk ilyen nézőpontokra, de pont a kríziseink azok a helyzetek, amikor saját iránytűnk összezavarodik, így nehezen hagyatkozhatunk egyedül önmagunkra.

A pszichológiai konzultáció (amit gyakran tanácsadásnak is neveznek) kétirányú kommunikáción alapul, tehát a pszichológus nem ad tanácsot, nem mondja meg, mit kell tenni; a tanácskozás szó jobban kifejezi ami ilyenkor  történik.

A pszichológiai konzultáció konkrét szituációk feldolgozásában az aktuális problémát fókuszba állítva  gyorsan, hatékonyan segíthet.

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

2 gondolat “Mi az a pszichológiai konzultáció?

  1. Kedves Vass István!

    Igen, nagyon jó a megfogalmazás amikor az iránytűnk összegabalyodik,hogyan tovább? Notórius gödörből kimászó vagy, és egyszer csak rá jössz elfogyott az erőd,ismét ott állsz a hegy előtt amit meg kell másznod, és ekkor jön az, nincs értelme.
    Szép napot,
    Éva

Minden vélemény számít!