Mi az autogén tréning, mire jó, mikor és kinek ajánlott?

Kinek ajánlott az autogén tréning?

Az autogén tréning (AT)  relaxációs módszer, szorongásos állapotok kezelésére, öngyógyításra alkalmas technika. Generalizált szorongásban, pánikzavarban, és más szorongásos állapotok kezelésére alkalmas. Előnye, hogy a 10 alkalmas tanulási folyamat végén a páciens képes lehet önmaga saját szorongásának kezelését kézbe venni. Természetesen függ a módszer hatékonysága a gyakorlás mennyiségétől és a szorongás erőségétől is.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning az egyik legelterjedtebb modern relaxációs módszer. Saját figyelmünket, aktivitásunkat felhasználó módszer, erre utal a módszer elnevezése: autogén, vagyis “ön-vezérelt, önmagunknak generált” relaxáció. Belső, lelki folyamataink felfedezéséhez a testünk  jelzéseit figyeljük meg, tanuljuk meg szabályozni, megfigyelni, megismerni.

Olyan személyiségfejlesztő módszer, mely beépíthető mindennapi életünkbe. Ez a pszichés önnyugtató, önregulációs technika megerősíti a személyiséget, harmonizálja a test-lélek-szellem egyensúlyát.

Relaxál(sz) valamilyen módon?

Eredmények

Ahogyan a fenti szavazás is mutatja, szorongást oldani sokféleképpen lehet, az autogén tréning azonban lehetővé teszi, hogy bármilyen külső segítség (eszköz, körülmény, feltétel nélkül) ellazuljunk, és rátanuljunk belső lelki és élettani folyamataink szabályozására.

Hogyan fejti ki hatását az autogén tréning?

Az AT az izomtónus-mozgás-lelkiállapot kapcsolatára, egymásra hatására és visszahatására (biofeedback) támaszkodik. Ezeknek a rendszereknek a kapcsolata régóta ismert, gondoljunk csak a jógára. Nézzünk meg egy példát: a szorongás izomfeszültséget idéz elő, mely az izomtónus fokozódásához vezet. Az autogén tréning segítségével csökkenteni lehet az izomfeszültséget, amely az agykéreg általi visszajelentés hatására a lelki feszültségeket oldja, azaz csökkenti a szorongást. Tulajdonképpen egy koncentratív önellazítás az alvás és az ébrenlét határán, mellyel rendszeres gyakorlás révén belső nyugalom érhető el, a szervezeti és pszichés működésünket kontrollálni leszünk képesek.

Az autogén tréning során átélt élmények több szinten nyújtanak számunkra információt. Egyrészt testi érzékletekről van szó, másrészt a hozzájuk kapcsolódó érzésekről, illetve belső képekről, gondolatokról. Minden élmény differenciálja belső létünket, hiszen ezek a képek, érzések a sajátjaink, és bármikor visszatérhetünk hozzájuk.

Egyéni rendelésembe való bejelentkezéshez itt találja elérhetőségeimet!

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

Minden vélemény számít!