Alkohol és párkapcsolat

A kérdésA pszichológus válaszaKérdezzen a pszichológustól! Tegye fel kérdését!

A kérdés

Tisztelt Pszichológus!

Az alábbi problémában szeretném a tanácsát kéni. Van egy 3 évvel fiatalabb, most 30 éves párom. A kapcsolatunk viszonylag friss, 5 hónapja tart. A legnagyobb különbség és probléma köztünk, hogy ő túl komolynak tart engem, én pedig őt túl lazának. Ez talán nem is lenne probléma, mert kiegészítjük egymást.

Viszont ami engem nagyon zavar, és ami akár a komolyságból is fakadhat, hogy engem zavar az, hogy heti egyszer eljár buliba, és akkor a program a berúgás.

Múlt hét pénteken is sikerült sokat inni és tegnap is, az ő szavaival élve, berúgtak mint az albán szamár. Erre ráadásként még részegen kocsival haza is vezetett, amiért viszont már ő is haragszik magára.

Ön szerint meg lehet e húzni egy határt ahol még elfogadható az ivászat férfiaknál, vagy ez egyéni tolerancia és tűrőképesség kérdése? Lehet ebben a kérdésben elfogadóbbnak lenni?

köszönöm válaszát

 

Válasz

Kedves Anna!

Mindig nehéz válaszolni az olyan levelekre, amikből az olvasható ki, hogy nem magának, hanem ismerősének keres segítséget a levélíró, “neki kellene valamit tennie”. Mert ilyen esetekben azt is számításba kell venni, hogy lehet, hogy a másik nem úgy gondolja, mint a levélíró.

Fontos, hogy ne legyen az a célja, hogy akarata ellenére megváltoztassa partnere viselkedését. Ez még a alkoholizmus, szenvedélybetegségek esetében is igaz, bár ott már elég kétséges, hogy szerettünk tudja-e, mi a jó neki. De az Önök esetében valószínűleg nem is erről szól a dolog.

Első lépésben próbáljon elgondolkozni azon, mit jelent az ön számára az alkohol fogyasztás, honnan vannak élményei róla, mik azok a ki nem mondott gondolatok és érzések, amik az alkoholfogyasztással kapcsolatban önben vannak. Ugyanígy gondolkodjon el róla, mhogy mit jelentenek ezek a nagy tivornyák a párjának: Kikapcsolódást? Feszülségoldást? Férfias elfoglaltságot? Valamit keres párja ezekben az alkalmakban?

Ne értsen félre, teljesen jogos lehet, hogy zavarja az italozás, ne az igazság keresése legyen a célja, hanem személyes érzéseinek tisztázása, egy kicsit madártávlatból szemlélni a problémát. Mi zavarja Önt a párja italozásában? Úgy látja, súlyosan veszélyezteti az egészségét? A káros szenvedély elharapózásától tart? Az zavarja, hogy külön utakon jár a párja? Már más programokban érezné jól magát vele?

Azt tanácsolom, hogy kellemes körülmények között üljön le párjával, és beszéljék át a problémát, úgy, hogy megpróbálja őszintén elmondani saját érzéseit. Persze lehet, ez már megtörtént, ha igen, az sem baj, ha újból nekifutnak. Próbáljon saját érzéseiről, gondolatairól, félelmeiről beszélni, és kérdezze meg párját is az ő érzéseiről. Olyankor vesse fel ezt a témát, amikor oldott hangulatban vannak, ne legyen tolakodó, de saját érzéseit képviselheti határozottan. Az alkohol erős szorongásoldó, a férfiak azonban nem szeretnek a szorongásaikról beszélni. Így ha ez az oka az italozásnak, lehet, hogy nehezen fog felszínre kerülni a valódi ok.

Az ittas vezetés komoly probléma. Érdemes már az buliba indulás előtt gondolnia párjának erre. Ezt beszélje át vele, és kössenek valamilyen megállapodást.

Párkapocsolat és alkohol

Eredmények

Megállapodást köthetnek teljes kapcsolatukat szabályozó dolgokról is, ezt “szeretet szerződésnek” hívják. Az italozásról például: nem mehet autóval, ha tudja, hogy inni fognak, esetleg sofőrszolgálatot használ, csak kéthetente megy el, és mondjuk 4 felesnél kevesebbet iszik, vagy 11-kor elindul haza, tehát bármi lehet, a tartalomban természetesen közösen meg kell állapodni. Szólhatnak pontok benne az italozásról, de bármi másról is. Ha megállapodnak, ajánljon fel valamit cserébe, lehet ez egy olyan dolog is, amiben ön alkalmazkodik a párjához.

Szabályozzák azt is, mi történjen, ha megszegi valamelyikőjük a szabályokat. Egy ilyen megállapodás minden szempontból kölcsönös kell hogy legyen, így ő is kérhet öntől hasonlóakat. Csak akkor van értelme ilyen megállapodásnak, ha elköteleződnek, hogy be is tartják mindketten.

Ne legyen a megállapodásban olyan dolog, amit nem beszéltek alaposan át, vagy nem értenének egyet vele. Az egészet tekintsék egy komoly játéknak. Egyáltalán nem egy száraz jogi szerződésről van szó, de nem is valami viccről, vagy gyerekjátékról. Állapodjanak meg benne, hogy mennyi időre szól, hogyan lehet/vagy nem lehet rajta módosítani.

Találjon(ak) ki alternatívákat az adott vágy kielégítésére. Ez nem biztos hogy könnyű, nem is biztos hogy összejön, de egy próbát megér. Gondolkozhatnak olyan megoldáson, amit együtt tudnak csinálni, és olyanokon is amit külön.

Próbálja megvizsgálni, mi a szerepe, viszonya önnek a párja mellett. Madártávlatból, kicsit felülről megnézi, mi történik önök között. Ez más problémák esetén is hasznos lehet.

A problémára a kapcsolatukon belüli megoldásokról írtam, de természetesen ha nagyon különbözően gondolkozbnak az adott kérdésről, akkor ez a kapcsolatuk végéhez is vezethet, hiszen lehet hogy párja még 5-10 évig ebben a tempóban szeretne élni.

Amennyiben további kérdése van, forduljon bizalommal hozzám.

Üdvözlettel:
Vass István
pszichológus


Tegye fel kérdését

  1. (kitöltése kötelező)
  2. (valós email kell)
  3. (kitöltése kötelező)
 

cforms contact form by delicious:days

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

Minden vélemény számít!