Magányosan karácsonykor – Reménytelenség – Mit tegyek?

Kedves Pszichológus!

Egyedül leszek Karácsonykor! Gyermekeim kirepültek, férjemtől külön élek. Magamnak állítok fát, de senkivel nem ünneplek igazán alatta. Nagyon szomorú vagyok, értelmetlennek érzek mindent. Nem tudom, mit tegyek, nincs kedvem semmihez sem. Lányaimmal Skypolni fogunk persze, persze az jó lesz, de mivel külföldön vannak, így ez lesz életem első Karácsonya egyedül. Nem akarok a terhére lenni senkinek, ilyenkor persze mindenki a szeretteivel van, nem is akarok persze másoknál lenni. Mit tegyek?

Üdvözlettel:

Katalin

 

Kedves Katalin!

Karácsonykor egyedül lenni nem könnyű, ott a tudat, hogy ez a szeretet, a kapcsolatok ünnepe. Azt gondolom, hogy ilyenkor a legjobb, ha tudatosan készül erre az alkalomra, és éppúgy, ahogyan a családos karácsonynak megvan a forgatókönyve, úgy teremtse meg ennek a karácsonynak is a fontos eseményeit.

Állítson össze egy programot, amiben olyan dolgokat is megtesz, amikkel magának okoz örömet. Kedvenc étel, kedvenc film, kedvenc zene, mind jó ötletek.

Közeli, vagy távolabbi barátainak tett apró gesztus lehet a részéről, ha valahogyan kedveskedik számukra. Ha van olyan a közelében, aki hasonló cipőben jár, akkor szövetkezhet is vele valamilyen programra, mondjuk egy közös vacsorára, nem feltétlenül szenteste, hanem a megelőző vagy utána következő napokon. Az internet, közösségi oldalak révén olyan emberekkel is felveheti a kapcsolatot, akikkel régebben tartotta a viszonyt. Persze ezektől a kapcsolatoktól nem szabad annyit várni mint közeli szeretteinktől.

Ha a karácsonyát átjárja a veszteség, mert nemrég került távol, vagy vesztette el szerettét, akkor hagyjon időt magának emlékezni, a pozitív élményekre koncentráljon, és arra a tudatra, hogy ezek az élmények Önnel történtek meg, hogy ez az élmény Önnel marad, az életét színesti, büszke lehet rá. Ha a veszteség negatív gondolatai kísértik, azokat engedje el, hiszen ezek nem a szeretett személyről szólnak, és Önnek sem segítenek.

A magányosság mögött meghúzódhat az önbecsülés problematikája, hiszen ha az ember úgy érzi, hogy nem értékes, akkor kapcsolatokra is nehezebben talál. Pedig az ilyen magányos állapotokon érdemes aktívan, kezdeményezően dolgozni, az a legszerencsésebb, ha az az ember tudunk lenni, akivel a másik szívesen időt tölt és ehhez fontos hinni értékességünkben, abban, hogy számítunk, tudunk adni másoknak.

Amennyiben a reménytelenség erőt vesz Önön, kezdjen valamilyen aktív tevékenységbe, sétáljon, sportoljon, találkozzon emberekkel, esetleg keressen telefonos segély lehetőséget.  Figyeljen hogy ne járjanak negatív gondolatok a fejében, mert az erősíti a rossz hangulatát.

Tüneteinek egy része depresszióra utalhat, ha az ünnepek után is fennáll az állapota, akkor keressen professzionális pszichológiai segítséget.

Üdvözlettel:

Vass István
pszichológus tanácsadás

  1. (kitöltése kötelező)
  2. (valós email kell)
  3. (kitöltése kötelező)
 

cforms contact form by delicious:days

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

Minden vélemény számít!