Jó karácsony, rossz karácsony, szomorúan karácsony…

Ősi igényünk, hogy hétköznapjainkat ünnepekkel szakítsuk meg.

Karácsony pszichológiai szomorúságA modern életmód elterjedésével a változatlanság, merevség negatív jelentést hordoz. Ritkán gondolunk arra, hogy néha milyen fontosak ezek az életünkben. Pedig a karácsony egy ilyen rugalmatlan ünnep. Ahogyan a gyerekek is százszor szeretik ugyanazt a mesét végig hallgatni, úgy a rítusok, ünnepek is kötött forgatókönyv szerint zajlanak. Van akinek vallási ünnep, van akinek a fogyasztás, költekezés ünnepe, a gyerekeknek az apró örömök és együttlét ünnepe, a felnőtteknek az adás ünnepe, de minden egyes karácsonyunk majdnem ugyanúgy zajlik! Kísérletezni ugyan lehet új menükkel, de valahogyan mégis állandó az étlap. Ez az amit a kitüntetett napokon – és ezeken belül talán legeslegjobban a karácsonykor – megélhetünk: időtlen értékeket, a hétköznapok összevisszasága utáni változatlanságot, stabilitást, nyugvópontot.

Hányféleképpen karácsonyozunk? Mi a helyzet, ha rossz a karácsony? És mit tegyünk, ha egyedül, szomorúan karácsonyozunk?
A karácsonyológusok szerint…

A karácsony olyan jelentős ünnep, hogy külön elnevezése van a vele kapcsolatos kutatásoknak (karácsonyológia), antropológusok, pszichológusok kutatják a karácsonyt érintő témákat. Szendi Gábor és munkatársa kutatásai szerint a karácsonyt is sokféleképpen ünneplik a különböző családok (de ők is évről évre ugyanúgy tehát ebben nincs változás):

 1. A tradicionális modell szerint csönget az angyalka, jöhet a közös éneklés, közös vacsora kötött menüsorral. Kissé naiv de szerethető formája az ünneplésnek.
 2. A racionális karácsonyozók azok, akik sohasem hitegetnék Jézuska vagy Mikulás létével gyermeküket és a karácsony különlegességében sem igazán hisznek.
 3. A hedonista szemlélet az evésben és ivásban látja a karácsony titkát.
 4. Végül ott az eklektikus karácsonyozás, amikor is a fenti elvekből egy-egy csipetet kiveszünk és saját ízlésünk és igényeink szerint ezeket együtt, de a közös együttlét élményért élvezzük.

Hogyan ünnepli a Karácsonyt?

Eredmények

Néha mégis jót tehet egy kis változatosság

A megszokott koreográfia előnyei mellett – biztonság, kiszámíthatóság, intimitás keretei – kockázatait is vannak: ha nem jól működik az adott forgatókönyv, akkor nem tudunk rajta módosítani, mert “az anyósomnak mindig mellettem kell ülni, a harmadik fogást pedig senki sem szereti”.

A karácsonyi vacsora melletti konfliktusok az irreális elvárások miatt robbannak ki a leggyakrabban, titkon mindenki azt reméli, hogy ezúttal “jobban viselkednek” a családtagok, rokonok. Maradjunk jelen az ilyen helyzetekben is, csodálkozzunk rá a másikra, fogadjuk el erre a pár órára, és koncentráljunk szerethető oldalukra.

Ha úgy érezzük, ideje a váltásnak, akkor érdemes megfontolni egy nem hagyományos karácsony közbeiktatását: egy üdüléssel, ellátással egybekötött ünneplést, ami sok terhet levesz a szervezők, háziasszonyok válláról, és a család többi tagjának is rugalmasabb lehetőségeket nyújt: a vacsora és beszélgetés mellett más kellemes programokkal is számolhatunk egy új helyszínen! Az ilyen új körülményekben megszabadulhatunk berögzült szerepeinktől is, egy kicsit fel tudjuk frissíteni saját karácsonyunk szokásait.

Télapó alias Santa Claus Brüsszelben
Az angolszász kultúrában december 24-én, 25-én jön Santa Claus, míg Európa legtöbb részén külön ünneplik december 5-6-án az ajándékot hozó Mikulást.

Szomorú karácsony

A karácsony legtöbbünk számára az ünneplés, intim együttlét ideje, de ha valami kimarad ebből az önfeledt ünneplésből, akkor az üres utcák, távol lévő barátok, bezárt boltok és szórakozóhelyek veszik körül és a tudat: most mindenki szeretteivel együtt van, csak én nem.  A karácsonyi zavarként nevezett érzelmi hullámvölgyet a fényhiányos barátságtalan időjárás is erősíti, és előhívja a gyásszal, veszteséggel kapcsolatos élményeinket, különösen, ha nincs kivel megosztanunk élményeinket a fa alatt. Nem véletlen, hogy a segélyhívások száma ilyenkor éves csúcsot dönt, sokan keresnek ilyenkor pszichológiai segítséget.

Ötletek karácsonyi szomorúság ellen:

 • Tervezzük meg ünnepnapjainkat, ha egyedül töltjük, akkor is legyen egy teendő listánk, amit tartsunk is be. Attól még hogy egyedül ünneplünk, lehet saját forgatókönyvünk.
 • Adjuk meg a módját a dolgoknak! Legyünk tevékenyek, öltözzünk fel szépen, rakjunk rendet, terítsünk meg, vagy legalábbis
 • Ha éves teljesítményünk, anyagi helyzetünk, vagy hasonló aktuális problémák aggasztanak akkor gondoljuk át, hogyan látjuk majd 1 év múlva kihívásainkat és idézzünk fel olyan élményeket amikor jól mentek a dolgok.
 • A gyász lehet egy egészséges folyamat is, de ne ragadjunk meg benne. A gyász a búcsúzás, a veszteség megélése, de nem pótolja azt amit elvesztettünk, így ne ragaszkodjunk annyira hozzá.
 • Ha nem vagyunk társaságban, akkor menjünk emberek közé, nézzünk meg egy mozi filmet, hangversenyt
 • Ha lehetséges, vegyük fel a kapcsolatot szeretteinkkel, barátainkkal, kollégáinkkal, ismerőseinkkel. Ha van akivel haragban állunk és számunkra fontos, akkor talán ez a legalkalmasabb napja az évnek arra, hogy rendbe tegyük!
 • Az alkohol és a dohányzás rontja a helyzetet. Nem jó, ha ezekkel próbálja meg orvosolni a helyzetet.
 • Mozogjunk! A mozgással is ugyanúgy csökkenteni tudjuk rossz érzéseinket mint a fenti pótszerekkel. A hideg időben is jól felöltözve menjünk 1/2-2 órás sétára. Ha havas környezetben vagyunk, akkor nappal a mozgás mellett a visszaverődő fény is tölti a sötétben lemerült fényigényünket.

Boldog Karácsonyt kívánok minden olvasómnak!

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

Minden vélemény számít!