Boldogság, Bhutánban – Mit tanulhatunk ettől a kicsi himalájai királyságtól?

Happiness Bhután BoldogsagAzért érdekes ország Bhután, mert középköri szegénységből felemelkedő országként egyedülállóan nem a hagyományos, pénzügyekre,  növekedésre ügyelő kapitalizmust honosította meg, hanem  elsődleges szempontnak a minél boldogabb állampolgárokat állította fel. Márpedig a kettő nem ugyanaz! Olyan dolgokra is figyel ezért az ország királya, hogy ne legyen túlzott a növekedés, ne legyenek nagy társadalmi különbségek, ne legyenek a helyi lakosok kitéve a nemzetközi cégek nyomásának, reklámjainak.

Boldog gyerekek Bhutánban

Bhután a világ talán legzártabb országa, fél Magyarországnyi terület, India és Kína között, a Himalája néhol 6 ezer méter magas hegyei mögé rejtve. Turisták nehezen jutnak el ide, évente mindössze pár ezren. A tévések a forgatási engedélyről többnyire csak álmodni szoktak. Bhután szándékosan távol tartja a turistákat, csendre és nyugalomra vágyik. Ezért aztán csak a vízum napi 200 $.

Hogy mit lehet kezdeni egy ilyen inspiráló , bátor kis ország példájával, ha nem vagyunk sem politikusok, sem bhutáni illetők? Egy amerikai szállodatulajdonos, Chip Conley az amerikai TED konferencián erről adott elő. (A TED valami olyasmi mint a Mindentudás Egyeteme, csak jobb, és egyébként nekünk is van saját, kettő is: (TEDxDanubia és [email protected]) , ugyanis az eredeti mintájára franchise rendszerrel bárki rendezhet TEDx-et, amiben az x arra utal, hogy ez egy helyi változat. :)

Tigrisfészek Kolostor, Bhután
Tigrisfészek Kolostor, Bhután

De vissza a boldogsághoz: Chip Conley üzleti szempontból vizsgálta meg, miért lehet hasznos a boldogság figyelembe vétele, hogyan tudja üzletileg (is) felhasználni tapasztalatait. A teljes előadása magyar felirattal lentebb megtekinthető. Előadásában a GDP, GNP (össz nemzeti termék) gazdasági mérőszám mintájára, de részben pont a helyett létrehozott GNH (össz nemzeti boldogság) fontosságáról is beszél.

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

6 gondolat “Boldogság, Bhutánban – Mit tanulhatunk ettől a kicsi himalájai királyságtól?

  1. Egyetértek Ildikóval, miért ne lehetne Magyarország is hasonló Bhutan-hoz? A 200 dolláros vízumot máris el lehetne kezdeni, "királyunk" már van, aki a nemzet atyja kiíván lenni…már csak a nemzeti összboldogság indexet kell bevezetni, hozzá ott van Matolcsy úr fő gondnoknak…

  2. Ne egymásra irigykedjünk, könyörgök! Valaki lássa már be végre MIK is a fontos dolgok, ne lehessen manipulálni a lakosságot reklámok által, ne képződjenek túl nagy társadalmi különbségek…, szinte mindegy, ki volna az a király, de FOGLALKOZZON az igazi fontos dolgokkal…

Minden vélemény számít!