Mi a siker/sikeres emberek 8 titka? TED videó

Milyen hasonlóságokat találtak több száz sikeresnek mondható ember életében a kutatók? A lenti áttekintő ábra és az előadás videója ezt mondja el 3 percben.

mi a sikeres emberek sikerhez vezető út titka

Az egyik kedvenc TED videómból fordítottam a fenti képet, gondoltam megéri, ha ez magyarul is elérhető. Maga a videó, (ami lentebb megnézhető)  a rövidebbekből való, 3 perc alatt végigveszi azokat a tényezőket amik a sikerben segíthetnek bennünket. A videó egy két órás előadás 3 perces összefoglalója, 8 olyan tényezőt vesz sorra, ami felmerült a sikeres emberekkel folytatott interjúkban mint a sikerük titka.

 

A videónak megvan a magyar átirata is:

Ez valójában egy 3 percbe sűrített 2 órás előadás, melyet középiskolásoknak szoktam tartani. Az egész a repülőn ülve kezdődött egy nap, mikor épp a TED-re tartottam, 7 évvel ezelőtt. Egy középiskolás diák ült mellettem, egy nagyon szegény családból származó tini. Szeretett volna lenni valaki, és feltett egy borzasztóan egyszerű kérdést. Azt kérdezte: “Mi a sikerhez vezető út?” És én nagyon rosszul éreztem magam mert nem tudtam rá jó választ adni. Szóval leszállok a gépről, jövök a TED-re. És azt gondolom, hűű, egy teremben vagyok egy rakat sikeres emberrel. Miért ne kérdezhetném meg őket hogy mi a sikerük titka, hogy aztán továbbadhassam a választ a gyerekeknek? És most itt vagyunk, 7 évvel és 500 interjúval később, és most elmondom mi a siker titka és mire kattannak rá a TEDesek.

  1. Az első a szenvedély. Freeman Thomas így fogalmazta meg: “Engem a szenvedély vezet.” A TEDesek szerelemből teszik amit tesznek, nem a pénzért. Carol Coletta azt mondta: “Fizetnék érte hogy azt tegyem amit teszek.” Az érdekesség pedig az, hogy ha valamit szerelemből csinálsz, az magától meghozza a pénzt is.
  2. A munka! Rupert Murdoch azt mondta: “Mi a titok? A kemény munka. Semmi nem megy könnyedén. Ám nagyon jól szórakozom közben.” Azt mondta jól szórakozik? Rupert? Igen, azt. Valóban, a TEDeseknek a munka szórakozás is egyben. És bizony keményen dolgoznak. Rájöttem, ők nem munkamániások. Ők munkamókások. Helyes!
  3. Legyél profi benne! Alex Garden azt mondja: “Hogy sikeres legyél, vesd bele magad valamibe és azt állatira sajátítsd el.” Nincs varázslat, csak gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.
  4. És a koncentráció. Norman Jewison így véli: “Azt hiszem a kulcs az, hogy egyetlen dologra koncentráljunk.”
  5. És tolnod kell magad. David Gallo azt mondja: “Át kell tolnod magad a saját fizikai és mentális korlátaidon. Át, át, át.” Át kell törnöd a szégyenlősség és az önmagadban való kételkedés falait. Goldie Hawn így emlékszik: “Mindig kételkedtem magamban. Hogy nem vagyok elég jó, nem vagyok elég okos, nem fogom megcsinálni.” Bizony nem mindig egyszerű túljutni saját határainkon, ezért találták fel az édesanyákat. (Nevetés) Frank Gehry, Frank Gehry mondta hogy “Édesanyám tolt előre.”
  6. A szolgálat! Sherwin Nuland azt mondta: “Megtiszteltetés volt hogy doktorként szolgálhattam.” Sok diák beavat abba, hogy milliomos szeretne lenni. A reakcióm ilyet hallva mindig ez: “Rendben, de magadat nem szolgálhatod, másokat kell szolgálnod úgy hogy többletértéket adj nekik. Mert ez a valódi meggazdagodás útja.”
  7. Ötletek. A TEDes Bill Gates így mesélte: “Volt egy ötletem – megalakítani az első mikro-számítógép szoftver céget.” Azt mondom elég jó kis ötlet volt. Semmilyen varázslat nincs a kreativitásban, hogy ötletekkel álljunk elő, csak pár nagyon egyszerű dolgot kell tennünk. És erre itt rengeteg bizonyítékot adok.
  8. Kitartás. Joe Kraus szerint “A kitartás a siker első számú oka.” Kitartani a bukások ellenére is. És a szarságok ellenére is. Ami persze a következőt jelenti: “Kriticizmus, Visszautasítás, Seggfejek és Feszültség”. (Nevetés) A válasz a kérdésre tehát egyszerű: fizess 4000 USD-t és gyere el a TED-re. Ha ez nem megy, használd ezt a 8 hozzávalót, mert hidd el, ez az a 8 elem amely elvezet a sikerhez. Köszönet minden TEDesnek az interjúkért!

 

Ha hibát, elgépelést talál weboldalamon, kérem jelölje ki az adott szöveget és nyomja meg a Shift + E vagy kattintson ide hogy értesítsen! Köszönöm!

4 gondolat “Mi a siker/sikeres emberek 8 titka? TED videó

  1. Ez inspiráló, és nem könnyű recept. Nekem Startup cégem van és ismertem már a videót, de jó volt szembesülni vele ismét. Büszke vagyok rá, hogy a cégem igénybe vett már szervezeti tréninget is, hogy minden csapattársam megismerje azt, hogy mi is vezet igazán a sikerhez, mennyire fontos az ő munkájuk! És hogy rohadtul nem könnyű az ötletgazdáké sem ám!

  2. Pingback: Szeretlek Magyarország

Minden vélemény számít!